Is het einde van 2G ook het einde van je oude mobiel?

Alle blogs en artikelen

Wie denkt dat iedereen tegenwoordig gebruikmaakt van de nieuwste en meest geavanceerde smartphones heeft het mis. Nog veel Nederlanders hebben een wat oudere mobiele telefoon en deze maken gebruik van het zogenoemde 2 of 3G netwerk. De grootste providers, zoals KPN, Vodafone en T-Mobile hebben deze oude netwerkversies uitgeschakeld of zullen dit binnenkort doen. Voor deze groep bellers is dat een probleem. In de winkels van Phone House West-Brabant krijgen wij hier veel vragen over. In dit artikel geeft directeur Jeffrey Haverkamp uitleg over netwerkondersteuning en wat je kunt doen om op 4 of 5G over te stappen. Dit zijn de nieuwste generaties van het mobiele netwerk.

Wat betekent 2, 3, 4 of 5G?

Feitelijk zorgt een mobiel netwerk ervoor dat je altijd en overal verbinding kunt maken met je mobiele telefoon. Zonder netwerkondersteuning kun je simpelweg niet bellen, sms-en, whatsappen of internetten. Er komen steeds meer gebruikers met mobiele toestellen bij. Met z’n allen maken we dus ook veel meer gebruik van mobiele netwerken. Providers optimaliseren daarom hun netwerk en breiden deze verder uit. Vandaar dat we na 1G (midden jaren 90 geïntroduceerd), 2G en 3G nu toe zijn aan de vierde en vijfde generatie (4 en 5G) van het mobiele netwerk.

Toenemend gebruik maakt uitbreiding noodzakelijk

Je kunt een mobiel netwerk het best vergelijken met het waterleidingnet. Als daar heel veel mensen tegelijk gebruik van maken (zoals in hete zomers) neemt de waterdruk sterk af en komt er een minder sterke straal uit de kraan. Door de sterke toename van het aantal gebruikers van mobiele data zag je dit verschijnsel ook terug bij de mobiele netwerken. Internetverbindingen werden trager en het mobiele bereik ging ook steeds verder achteruit. Dit leidt tot frustratie bij zakelijke en particuliere gebruikers. Met de overstap op 4 en 5G denken KPN, Vodafone en T-Mobile weer jaren vooruit te kunnen. Maar wie weet hoe snel een volgende stap in dit digitale tijdperk misschien al weer gezet moet worden?

Mobiel netwerk zorgt voor optimale functionaliteit

Als je dit leest zou de indruk kunnen ontstaan dat je mobiele telefoon in één klap waardeloos is bij de overstap op een volgende generatie van het mobiele netwerk. Dat is zeker niet het geval. De stap van 1G naar 5G duurde 30 jaar. In deze periode zijn vrijwel alle gebruikers al meerdere keren overgestapt op een nieuwere en modernere mobiele telefoon. Kortom, vaak loopt de introductie van een nieuw en sneller mobiel netwerk onopgemerkt mee bij het om de zoveel jaar vervangen van uw mobiele telefoon. Dat geldt niet alleen voor smartphones, maar ook voor eenvoudigere mobiele telefoons die onder meer populair zijn bij senioren en anderen die niet teveel toeters en bellen aan hun mobieltje willen hebben. Ook dit type telefoons zijn inmiddels verkrijgbaar met 4G. Je kunt daar dus weer jaren mee vooruit.

Phone House helpt u bij de overstap naar 4 of 5G

Behoor jij tot de kleine groep mensen die een heel oude telefoon gebruikt die niet geschikt is voor 4 of 5G? Kom dan langs bij Phone House West-Brabant. In onze winkels in Bergen op Zoom, Steenbergen, Hoogerheide, Roosendaal en Etten-Leur leggen mijn collega’s en ik je graag uit wat de mogelijkheden zijn. Wij adviseren je bij het kiezen van een toestel en abonnement dat perfect aansluit op je persoonlijke wensen en voorkeuren. Vind je het lastig om na zoveel jaar trouwe dienst afstand te doen van je oude vertrouwde mobieltje? Weet dan dat wij ervoor zorgen dat jouw oude toestel bij inlevering op een duurzame manier wordt gerecycled en een tweede leven krijgt. Natuurlijk zetten wij alle gegevens en instellingen van jouw huidige mobiele telefoon gratis over op je nieuwe toestel. Ook dat valt onder de uitgebreide service van Phone House West-Brabant. Ontdek het zelf!