Google Android of Apple iOS? Phone House West-Brabant helpt!

Alle blogs en artikelen

In onze Phone House winkels in Hoogerheide, Steenbergen, Etten-Leur en Bergen op Zoom krijgen wij vaak de vraag wat bij aanschaf van een nieuwe smartphone nu eigenlijk de beste keuze is. Een gedeelte van onze klanten zweert bij Android, het besturingssysteem van Google en een andere groep is juist weer heel enthousiast over het Apple iOS besturingssysteem. Om keuzestress bij aanschaf van een nieuwe mobiel te voorkomen zet Jeffrey Haverkamp, directeur van Phone House West-Brabant, de verschillen tussen beide besturingssystemen op een rijtje. Google Android of Apple iOS? Wij helpen graag!

Google Android of Apple iOS: twee stromingen

“Kort door de bocht komt het erop neer dat er veel mensen helemaal weg zijn van de populaire iPhones van Apple en dat er ook een groep is die veel liever een Android-toestel van bijvoorbeeld Samsung of Huawai hebben. Ik durf gerust te stellen dat er tegenwoordig eigenlijk geen slechte mobiele telefoons meer gemaakt worden en ook de twee toonaangevende besturingssystemen hebben elk zo hun voor- en nadelen.”

Apple werkt met eigen software

“Vooral bij mensen die niet teveel geld aan een nieuwe mobiel uit kunnen of willen geven valt de keuze al snel op een Android toestel. Simpelweg omdat iPhones qua aanschafprijs vele malen duurder zijn. In tegenstelling tot Google Android heb je bij Apple iOS niet zoveel keuze uit toestellen van allerlei merken en in verschillende prijsklassen. Op basis daarvan valt de keuze voor velen automatisch op Android.”

“Apple maakt zowel de hardware als de software voor haar mobiele telefoons en iPads zelf. Het een sluit daardoor naadloos op het ander aan en dat voelt voor gebruikers als snel heel vertrouwd. iOS is strak en overzichtelijk ingericht en daardoor ook gebruiksvriendelijk voor gebruikers die niet zo technisch zijn aangelegd. Om de sterke marktpositie van hun iPhones te behouden investeert Apple enorm veel in het continu verbeteren van haar software.”

“Je ziet dat als gebruiker terug in de grote regelmaat waarmee er nieuwe versies van het besturingssysteem worden aangeboden. Deze updates kunnen steeds gratis gedownload en geïnstalleerd worden. Als je dat doet blijft je iPhone altijd up-to-date en daardoor kun je jarenlang hetzelfde toestel blijven gebruiken. De wat hogere aanschafkosten voor een nieuwe iPhone verdien je in dat opzicht dus (gedeeltelijk) terug. Al moet ik bekennen dat veel Apple fans steeds weer het nieuwste model en type iPhone willen hebben.”

“In tegenstelling tot Apple ontwikkelt Google met Android een besturingssysteem dat wereldwijd door talloze smartphonefabrikanten wordt gebruikt. Elke fabrikant zet de software naar zijn eigen hand en dat zorgt voor onderlinge verschillen in bijvoorbeeld de iconen van de apps die per Android toestel anders kunnen zijn.”

Android biedt meer merk-specifieke mogelijkheden

“De vormgeving kun je helemaal aanpassen naar je eigen stijl. Van app-iconen aanpassen tot widgets plaatsen en lettertypes veranderen, het is allemaal mogelijk. De aanpassingsopties zijn zó groot, dat het overzicht snel verloren kan gaan. Apple heeft de keuzevrijheid binnen haar besturingssysteem veel meer ingekaderd.”

App Store en Play Store

“In iOS zit een App Store. Enkel vanuit hier is het mogelijk om apps te downloaden. Bij Apple staat veiligheid voorop. Er zijn dan ook strenge eisen en richtlijnen voordat een applicatie aan de App Store wordt toegevoegd. Hierdoor is het aanbod aan apps wat beperkter, maar de kwaliteit van apps is hoog. Android maakt gebruik van de Play Store en hier is het aanbod aan apps aanzienlijk groter. Wel is de kwaliteit minder goed, omdat Google minder hoge eisen stelt aan de apps. Hierdoor is het voor ontwikkelaars eenvoudiger om ze in de Play Store te plaatsen. Ook is het bij Android mogelijk om apps buiten de Play Store om te downloaden. In dat geval zijn ze niet door Google gecontroleerd op veiligheid. Let hier dus goed bij op.”

Phone House heeft de beste Apple iOS en Google Android toestellen

Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone en twijfel je nog tussen een toestel met het Apple iOS of Google Android besturingssysteem, kom dan langs in één van de winkels van Phone House West-Brabant in Bergen op Zoom, Hoogerheide, Steenbergen of Etten-Leur. Wij kijken graag samen met jou naar wat voor jou de meest geschikte combinatie is.